HOE GAAN CYBERCRIMINELEN TE WERK?

Om een beeld van de dreiging te kunnen schetsen is het belangrijk om te begrijpen hoe cybercriminelen te werk gaan. Welke methoden gebruiken ze om toegang te krijgen tot uw gegevens? En hoe kunnen zij verdienen aan deze illegale praktijken?

MALWARE

Internetcriminelen maken gebruik van malware. Malware werkt eigenlijk niet anders dan normale software. Het enige verschil is dat het niet de intentie heeft om de gebruiker te helpen, maar juist te schaden. Het wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot interne computersystemen. In de meeste gevallen hebben gebruikers van geïnfecteerde computers niets door van deze ongewenste indringers. Ook worden er continu nieuwe vormen van malware geïntroduceerd, waardoor het bijna onmogelijk is om up-to-date te blijven. Op dit moment zijn er twee vormen van malware die een zeer grote dreiging vormen voor het mkb: ransomware en Remote Access Trojans (RAT).

RANSOMWARE

Kenners voorspelden het al: 2016 wordt het jaar van de ransomware-aanvallen. Ransomware is een methode waarbij gebruikers van een IT-systeem digitaal worden afgeperst. Dit verklaart ook direct de naam. Ransom is namelijk het Engelse woord voor losgeld. Ransomware wordt door een kwaadwillende op een computer

geïnstalleerd, vaak via op het oog betrouwbare downloadbestanden of via phishing e-mails. Nadat de installatie is voltooid, kan het de computer of zelfs een geheel IT-systeem volledig blokkeren. Vervolgens eist de afzender van de ransomware een geldbedrag. Zolang er niets wordt overgemaakt, zijn alle aangesloten apparaten niet te gebruiken. Het afgelopen halfjaar is het aantal ransomware-aanvallen sterk toegenomen. De Benelux is daarbij een erg populair doelwit. 6% van alle ransomware-infecties wereldwijd vond namelijk in deze regio plaats.

Ransomware

De eerste ransomware-variant werd enkele jaren geleden voor het eerst waargenomen. In de vorm van een knipperend, dwingend bericht dat zogenaamd van de plaatselijke politie afkomstig was, werden de ontvangers opgeroepen om een boete te betalen. Inmiddels is deze methode ingeruild door CryptoWalls en Cryptolockers. Deze versleutelen alle data en software op een apparaat, totdat het slachtoffer het gevraagde bedrag heeft betaald. Het is bijna onmogelijk om deze virussen volledig te verwijderen. De kans is dus groot dat er in de toekomst nieuwe infecties aan de oppervlakte komen. Deze vormen van malware kunnen er met slechts één klik van een medewerker voor zorgen dat een compleet netwerk wordt stilgelegd. Hierdoor zijn ze erg lastig te bestrijden.

Download hieronder het Ebook-ransomware for dummies