Vareza.nl

Netwerk switch keuze ?

Netwerk switch keuze ?

Om zelfs een computernetwerk te creëren, is een netwerkswitch een vereist apparaat.. Deze switches kunnen sterk verschillen in prijs. Voor een goedkoop merk ben je soms maar 10 € kwijt, terwijl je voor een echt hoge kwaliteit Cisco switch toch al snel aan bedragen in de range van 2000-10.000 € zal moeten denken. Gelukkig is een switch voor een gemiddeld bedrijf echt geen hele dure investering om te maken.

Denk na over het aantal gebruikers dat jouw netwerk zal moeten ondersteunen.

Als je maar 5 of 6 gebruikers hebt dan is een 8-port switch vaak al genoeg. Het aantal ingangen is namelijk een van de belangrijkste factoren die komt kijken bij de prijs, dus als je een switch koopt met wat minder ingangen zal je aanzienlijk veel kunnen besparen. De meest voorkomende aantallen ingangen op een ethernet switch zijn 5,8, 10, 24 en soms zelfs 48.

Denk na over je basis netwerk infrastructuur.

Voor een klein werk, met ongeveer 40 tot 50 gebruikers, kan één switch al genoeg zijn. Dit terwijl je bij netwerken die gebruikt worden door meer mensen toch vaak zal moeten denken aan meerdere switches.

Bepaal de netwerkeisen van de gebruiker.

Hebben jouw gebruikers een snel netwerk nodig met weinig vertraging? Of moeten ze grote bestanden versturen? Mocht dit het geval zijn dan is een switch die Gigabit Ethernet ondersteund een goede aanwinst. Als het netwerk meer gericht is op internet en netwerk toegang dan zal een 100 megabit port wel voldoende zijn.

Bepaal de rol van de switch.

Als je van plan bent om een groot netwerk op te houden dan kan het handig zijn om een of meer switches te hebben als kern (Core Switches)– deze switches moeten snel zijn en ze moeten grote hoeveelheden internetverkeer aankunnen. Normaal gesproken zal een gigabit switch werken met een kern switch. Toegang switches, waar de individuele gebruikers verbonden zijn, zal vaak langzamer zijn dan een core switch. Als je alleen op zoek bent naar het verbinden van een klein aantal computers dan is een enkele toegang switch meer dan genoeg.

Kies een van de functies die je wilt gebruiken. Er zijn verschillende andere functies die de switches hebben die van belang kunnen zijn bij het maken van een keuze: of de switch beheert wordt of niet, hoe je de switch bedient, of er een laag is met andere switches en nog veel meer. Deze functies zijn vrijwel alleen van belang voor grotere bedrijfsnetwerken: als je dus een groot netwerk gaat bouwen is het een goed idee, deze functies zullen dan veel voordeel opleveren.

Kies een aanbieder en/of bedrijf.

De kans is vrij groot dat je niet direct de switch koopt van de fabrikant. Al is het wel van belang dat je rekening houdt met het merk. Enkele bekende merken als het aankomt op netwerk apparatuur zijn Cisco, HP, Netgear, en D-Link. Kleinere merken kunnen vaak gevonden worden bij de grotere aanbieders terwijl de grotere switches vaak te verkrijgen zijn via geautoriseerde bedrijven zoals Vareza.

Houd rekening met de prijs.

Voor veel mensen zal de prijs toch wel een belangrijke rol spelen, maar soms is het handiger om rekening te houden functies die buiten de prijs vallen. Bedrijven als Linksys (voorheen van Cisco) en D-Link maken betaalbare, switches voor thuis en kleine bedrijven (SOHO) Deze switches zijn ideaal voor een klein netwerk, maar hebben vaak niet de functies die de duurdere wel hebben. TP Link biedt vrij laag geprijsde hardware aan— echter hebben ook deze switches niet de eigenschappen die je bij de producten van Cisco we kunt vinden. Cisco is dan ook uitstekend voor de middelgrote tot grote netwerken. Cisco-switches zijn echt high end, ze bezitten dan ook de hoogste functionaliteit. Hier zit dus alleen wel een hoger prijskaartje aan vast.

Refurbished

Voor een nog lagere prijs kan je kijken naar gebruikte switches. Het komt nog wel eens voor dat bedrijven goede switches de deur uit doen omdat die niet meer aan hun eisen voldoen – maar misschien voldoen ze wel aan die van jou – dit is altijd goedkoper dan een nieuwe switch. Cisco biedt ook refurbished switches aan onder het refresh label. Met volledige garantie, nieuwe licenties en IOS operating software.

Refresh, Refurbished

Opmerkingen

  • Als je een gebruikte beheerde switch koopt moet je zorgen dat je de oude configuratie verwijderd: een verkeerd ingestelde switch kan namelijk heel je netwerk neerhalen.
  • Als je Cisco apparatuur koopt moet je zeker weten dat je in staat bent om hem in te stellen, en je moet het leuk vinden om te leren hoe je dit het beste kan doen – Cisco apparatuur is moeilijk te configureren als je niet weet waar je mee bezig bent. Je kan uiteraard ook een bedrijf inhuren die je helpt met de installatie configuratie en beheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.