Vareza.nl

WiFi zakelijk optimaliseren

WiFi zakelijk optimaliseren met behulp van een Wireless site survey. Bijgaande uitleg over welke diensten er zijn om uw zakelijke WiFi te optimaliseren. Onderstaande informatie geeft u meer inzicht over wat er allemaal komt kijken bij een Wireless site survey.

Passieve survey: Een Wireless engineer gebruikt een laptop of andere wireless client  met site survey software en scant de omgeving pand, campus, terrein en meet het zakelijke wifi signaal. Het rapport van de software geeft de dekking van het gemeten gebied op gebouw duidelijk weer met alle sterke en zwakke signaal gebieden. Aan de hand van deze kan er een advies gegeven worden.

Active survey: Een wireless client is verbonden aan het netwerk en meet zaken zoals Latency, troughput en roaming performance en het signaal, de dekking.

Spectrum site survey: Deze WiFi survey geeft een overview van het gebied met alle mogelijke storingbronnen die zich in het gemeten gebied plaats vind of binnen komt. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht van alle bronnen. Hier moet rekening mee worden gehouden in het design.

Validation site survey: Dit betreft een post implementatie survey-scan om te checken of het design ook daadwerkelijk de performance levert voor de omgeving op basis van de voorgaande survey en het advies. “meeting the specifications” Heeft u gekregen wat u gevraagd heeft. Cijfers en feiten liegen niet.

Predictive site survey:Een omgeving die in kaart wordt gebracht zodat we zien welke obstakels er zijn en hoe de ruimte het beste benut kan worden met een WiFi zakelijk netwerk. Er wordt dus een model gemaakt van het netwerk om te voorspellen wat er kan gebeuren en hoe dit te omzeilen/ op te lossen.

Wifi zakelijk optimaliseren: wat is een WLAN Assessment ?

WLAN Assessments: Bestaande omgeving checken op basis van de configuratie en de gezondheid van het netwerk. WLAN Performance Assessment: signaal checkenn via diverse clients in het netwerk. Uitkosmt kan zijn: Bijvoorbeeld laptops werken prima, maar de mobile devies werken minder.

Hieronder een aantal tips en feiten waar we rekening mee moeten houden:

Welke model accespoint hebben we nodig voor een survey ?. Het is handig om te meten met de juiste devices. Wil de klant een Cisco netwerk, meet dan ook met een Cisco AP.

Gebruik de juiste antenne, welke antenne voor welke ruimte/binnen buiten: Voor sommige ruimtes heb je weer andere antennes nodig, uw engineer weet welke antennes er zijn en welke het beste passen in uw omgeving om het gewenste resultaat te krijgen.

Wat voor devices worden gebruikt en hoeveel, wat is de poweroutput per device: Belangrijk om te weten. Welke devices gaan er gebruikt worden of worden gebruikt, wat is de output/power van de devices/apparaten

Afgestemd op het minste device qua zendkracht:  Stem de meting af op het minst krachtige device in uw netwerk, zodat later bijvoorbeeld de mobile devices niet te kort schieten.

Welke type diensten worden aangeboden via het netwerk: Wat voor devices hangen er in het netwerk en wat vragen deze van het netwerk. Wat is de impact op het netwerk ?

Welke protocol is benodigd voor het netwerk. A/B/G/N/AC/AD ?

Welke bandbreedte/kanalen zijn nodig. Kanaal gebruik in de omgeving en welke prios hangen daar aan. Belangrijk om te checken welke kanalen er om je heen gebruikt worden..

Welke applicaties gaat de klant gebruiken: Web, Email, Video: Hoeveel data heeft u nodig. Videostreaming ? Hoeveelheid data per device. In het OSI model is het handig om rekening te houden met welke applicaties u gaat gebruiken en welke users daar aan komen te hangen. Dit heeft een impact op uw bandbreedte. Op deze manier werkt de engineer langs dit model naar beneden om de juiste switches en AP`s nodig zijn.

OSI model gebruiken voor een juiste survey. Welke devices hebben we nodig die passen bij de gewenste data snelheden.

Multi user MiMo via 802.11AC.  Van eenbaans naar tweebaans weg, zenden en ontvangen.

Hoe ver zijn de devices verwijderd van de Acces points:  In geval verlies van bandbreedte en snelheid. Data rates worden lager.

Hoe groot is het pand/gebied wat gecoverd moet worden: Het is uiteraard van belang om te weten welke gebieden een Wifi dekking moeten hebben. Het moet niet zo zijn dat bepaalde kamers maar een dekking hebben van 60-75%, dode hoeken moeten voorkomen worden.

Hoe ziet de omgeving eruit: Wanden, TV`s, wandkasten, Liftdeuren, stalen deuren etc. Er zijn diverse zaken die impact kunnen hebben op uw signaal. Een dikke betonnen wand kan uw signaal tegenhouden of behoorlijk verzwakken. Een lift kan een behoorlijke storingbron zijn en hier moet omheen gewerkt worden. Een magazijn kan de ene keer vol staan met pakken toiletpapier en de andere keer met wasmiddel. In de winter zijn de bomen kaal en in de zomer staan ze vol in bloei, ook dat heeft invloed op uw signaal. Is een clean line of sight of hebben we toch objecten die in de weg staan. Uw engineer kan u daar alles over vertellen. De speciale WiFi scan software geeft hier duidelijk inzicht in. De heatmap geeft een duidelijk beeld van uw zakelijke Wifi signaal dekking en sterkte.

Kanalen:  Welke kanalen worden gebruikt en welke heeft een overlap. Hoeveel ruimte zit er nog tussen. Non Wifi storingsbronnen, zijn deze aanwezig ?

Welke storingsbronnen zijn aanwezig: Een spectrum analyse geeft u inzicht in de hoeveel devices er aktief zijn op de freqenties en wel de kanalen. Sommige daarvan kunt u omzeilen andere zult u rekening mee moeten houden. Wellicht kunt u er omheen, of het beste is dat deze verwijderd kunnen worden. De storingsbronnen waar men niets aan kan doen, deze moeten duidelijk vermeld worden. Zodat de klant weet welke probleemgebieden er kunnen zijn in het pand of omgeving.

Maak altijd gebruik van 2.4 en 5ghz spectrum analyze, simultaan. Bouw om de storingsbronnen heen.

Packet loss: Breng de apparaten die dit veroorzaken goed in kaart. Als u teveel packet-loss heeft dan heeft dit impact op uw VOIP. Voice over IP. QoS: Quality off service, packet drops moeten onder de 2% blijven om VOIP optimaal te houden.

Standaard oplossing: Er is geen universele oplossing voor een ruimte, met andere woorden, het is niet altijd zo dat 1 acces-point per ruimte voldoende is. Dit heeft te maken met de dichtheid van de user devices en de nodige bandbreedte per user. Net als dat 1 acces-point voor een huis ook niet altijd voldoende is. Reden van deze zijn de hoeveelheid devices in een huis tegenwoordig. Iedereen heeft meerdere devices, telefoons, tablets, gaming consoles, smart tv`s, camera`s…… U heeft zelf ook wel gemerkt dat uw WiFi dekking op zolder vaak ook niet voldoende is. Laat staan dat een Accespoint altijd voldoende is voor een lokaal. Dit alles heeft ook te maken met dekking, capaciteit en performance. Een Wifi Scan is daarom altijd aan te raden, in welke vorm dan ook. Doe uw huiswerk.

Locatie Locatie Locatie. Een Wifi-scan is belangrijk om de juiste plaats te bepalen. Een zakelijke WiFi Survey is vitaal voor het design. Voorkom dode hoeken.Een Survey geeft de problemen aan voor deze een probleem worden. Voorkomen is beter dan genezen, een een wireless site scan kan u een hoop problemen besparen.

Wij gaan er vanuit u hiermee meer informatie te hebben gegeven zodat u de juiste keuze kunt maken om te genieten van een optimaal werken WiFi zakelijk netwerk. Wij gaan graag met u het gesprek aan om te bepalen welke survey voor u het beste is. Heeft u vragen voor onze specialisten neem dan direct contact met ons op.

Bekijk ook onze page http://www.vareza.nl/wireless-site-survey/, download onze Infographic .

Wilt u meer weten neem dan vrijblijvend contact met ons op, onze gecertificeerde wireless specialisten staan voor u klaar.

Neem direct contact met ons op!