VarezaOude servers verkopen: 7 dingen die u moet weten

Oude servers verkopen: 7 dingen die u moet weten

Servers zijn de draaiende kracht in een organisatie. Ze vormen het hart van het IT-systeem en spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van allerlei bedrijfsprocessen, van dataopslag tot het hosten van websites en applicaties.

Maar wat gebeurt er precies wanneer het tijd is om afscheid te nemen van deze essentiële apparaten? In deze blog bespreken we 7 belangrijke zaken die u moet weten voordat u besluit om oude servers te verkopen of vernietigen. Van het waarborgen van gegevensveiligheid tot het maximaliseren van de restwaarde.

1 – Verzamel de specificaties van de apparatuur

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u uw servers aanbiedt aan potentiële opkopers, is het van belang om een lijst te maken met essentiële informatie. Zo is het direct duidelijk voor de opkoper wat u aan apparatuur aanbiedt en is de kans op een reële offerte vele malen groter. De prijs die u dan kunt ontvangen op de apparatuur is veel meer op waarde gebaseerd.

We raden u aan om de volgende informatie vooraf te verzamelen: Type server, de generatie, het model, het aantal en model CPU, de soorten harddisks, het geheugen en de grootte van de harddisks.

2 – Verwacht niet teveel

Echter is er altijd sprake van waardevermindering zodra de server in gebruik wordt genomen. Technologie evolueert voortdurend en wat vandaag state-of-the-art is, kan morgen al verouderd zijn. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de restwaarde van een gebruikte server. Hoewel u nog steeds een aanzienlijk bedrag kunt krijgen bij de verkoop ervan, moet u niet verwachten dat u dezelfde prijs zult krijgen als wat u oorspronkelijk hebt betaald.

3 – Hecht waarde aan de data-afhandeling

Een belangrijke overweging die vaak wordt vergeten. Wanneer u uw servers laat opkopen is het van essentieel belang dat uw data op een veilige wijze wordt overgebracht of vernietigd. En hoewel dit voor veel opkopers standaardprocedure is, is het cruciaal om dit aspect niet over het hoofd te zien. Zorg ervoor dat de opkoper een gedegen beleid heeft voor gegevensbescherming en dat zij procedures volgen die voldoen aan de geldende privacywetten en -normen. Dit omvat niet alleen het veilig verwijderen van alle gegevens van de servers, maar ook het verstrekken van certificaten of bewijs van gegevensvernietiging.

Oude servers verkopen: 7 dingen die u moet weten

4 – Of zorg zelf voor het wissen van de data

Het is mogelijk om servers op afstand via het netwerk te wissen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van Blancco of andere beschikbare tools. Hoewel dit niet altijd uitvoerbaar is, kan het handig zijn om zelf uw servers via het netwerk te wissen. Op deze manier hoeft u zich minder zorgen te maken over de vertrouwelijkheid van de gegevens.

5 – Laat de opkoper de servers uit het rack halen

Een handige tip is om de opkoper de servers uit het rack te laten halen. Op deze manier verloopt het proces efficiënter en kunt u er zeker van zijn dat de servers op een correcte en professionele manier worden verwijderd. Bovendien nemen ervaren opkopers vaak zelf de nodige voorzorgsmaatregelen om schade aan de servers en andere apparatuur te voorkomen tijdens het verwijderen.

6 – combineer alles in een gezamenlijke deal

Het opkopen van servers is 1. Maar deze moeten ook worden opgehaald of weggebracht naar de locatie van de opkoper. Door alles te combineren in een gezamenlijke deal met een betrouwbare opkoper, kunt u het proces vereenvoudigen en de logistieke rompslomp verminderen. Of het nu gaat om het regelen van het transport of het plannen van een afhaalafspraak, een gecombineerde deal kan u tijd en moeite besparen.

7 – Maak duidelijke afspraken

Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken met de opkoper voordat u uw oude servers verkoopt. Zorg ervoor dat alle belangrijke details schriftelijk worden vastgelegd, zoals de prijs, de datum van ophalen, de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van de servers, en eventuele specifieke eisen met betrekking tot dataverwijdering of -vernietiging.

Door duidelijke afspraken te maken, voorkomt u misverstanden en geschillen achteraf. Het kan ook nuttig zijn om een contract op te stellen waarin alle voorwaarden worden vastgelegd, zodat beide partijen precies weten wat er wordt verwacht. Op deze manier kunt u een soepele en probleemloze transactie garanderen en ervoor zorgen dat uw oude servers veilig en efficiënt worden afgehandeld.

Meer weten over oude servers verkopen?

Servers verouderen relatief snel, maar kunnen nog altijd van waarde zijn wanneer u besluit deze te vervangen. Of het nu gaat om het vrijmaken van ruimte, het genereren van extra inkomsten of het bevorderen van duurzaamheid door middel van recycling, het verkopen van uw oude servers kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Bij Vareza kopen wij graag uw gebruikte servers op.

Door uw oude servers aan ons te verkopen, kunt u niet alleen ruimte vrijmaken in uw IT-infrastructuur, maar ook bijdragen aan een meer circulaire economie door het hergebruik van bestaande hardware.