VarezaWat te doen met elektronisch afval?

Wat te doen met elektronisch afval?

Bent u in het bezit van gebruikte hardware of IT-apparatuur en weet u niet wat u ermee moet doen? Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, is een groeiend probleem dat aandacht vereist. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: wat te doen met elektronisch afval?

We bespreken duurzame oplossingen voor het recyclen of hergebruiken van oude elektronica, evenals het belang van gegevensbescherming bij het afstoten van gebruikte apparatuur. Ontdek hoe u op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier kunt omgaan met uw elektronische afval en tegelijkertijd uw gegevens veilig kunt houden.

Wat zijn de mogelijkheden met oude elektrische apparaten?

In veel gevallen heeft hardware een robuuste levensduur die verder reikt dan het aantal jaar dat het door u wordt ingezet. In plaats van als afgedankt te worden beschouwd, kan veel hardware een tweede leven krijgen en waarde toevoegen aan een nieuwe eigenaar. Of het nu gaat om computers, servers, of andere IT-apparatuur, de duurzaamheid en potentie van hergebruik zijn de moeite waard.

Oude hardware die voor de ene organisatie misschien niet meer voldoet aan de laatste eisen, kan nog steeds perfect geschikt zijn voor anderen die op zoek zijn naar kosteneffectieve oplossingen. Er zijn een aantal mogelijkheden met betrekking tot verouderde apparatuur:

 • De apparatuur krijgt een nieuwe bestemming
 • Enkele onderdelen van de apparatuur kunnen worden hergebruikt
 • De verouderde apparatuur heeft geen waarde meer en wordt gerecycled
 • Indien recyclen niet mogelijk is wordt de apparatuur vernietigd

Wat te doen met elektronisch afval?

Waarom elektronisch afval niet zomaar vernietigd hoeft te worden

Kapotte apparaten zoals servers en IT-apparatuur hoeven niet zomaar vernietigd te worden, om verschillende redenen. Ten eerste kunnen gebruikte apparaten vaak nog veel waarde bieden, zelfs als ze niet meer worden gebruikt in hun oorspronkelijke staat. Veel elektronica kan worden gerepareerd, opgeknapt en opnieuw worden verkocht of gedoneerd, waardoor de levensduur wordt verlengd en waardevolle grondstoffen worden behouden.

Daarnaast kan het recyclen en hergebruiken van elektronisch afval de circulaire economie stimuleren. In plaats van waardevolle materialen te verliezen door vernietiging, kunnen ze worden teruggewonnen en opnieuw worden gebruikt in nieuwe producten. Dit vermindert de behoefte aan het delven van nieuwe grondstoffen, vermindert de druk op het milieu en vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd.

Data wissen in overeenstemming met AVG

Het verkopen van gebruikte hardware roept vaak vragen op over gegevensbeveiliging. En dat is logisch. U zit er natuurlijk niet op te wachten dat uw data openbaar komt wanneer u uw oude apparatuur laat opkopen of vernietigen.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen van zakelijke hardware kunnen ervoor zorgen dat alle opgeslagen data professioneel worden gewist. Dit gebeurt volledig in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zodat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens veilig zijn.

Hardware dat wij onder andere opkopen

 • Servers
 • Storages 
 • Switches
 • Routers
 • Access Points
 • SSD
 • HDD
 • Diverse apparatuur in overleg

Verouderde hardware laten opkopen?

Wilt u uw oude hardware verkopen aan een betrouwbare partij die uw gegevensbescherming waarborgt en zich actief inzet voor milieuvriendelijke recycling? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! We bieden een veilige en verantwoorde oplossing voor het afstoten van verouderde hardware, waarbij we ervoor zorgen dat uw gevoelige data veilig wordt gewist voordat de apparatuur wordt hergebruikt of gerecycled.

Kies voor Vareza, waar we met onze expertise zorgen voor een veilige en verantwoorde afhandeling van uw apparatuur, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan een circulaire economie. U kunt er zeker van zijn dat uw elektronische apparaten milieuvriendelijk verwerkt worden.